Rødpunktsigter

Rødpunktsigter er igennem de seneste år blevet meget populære til sportsskydning, de har længe været brugt til IPSC skydninger, men er nu også godkendt i visse klasser under DGI skydning.

De første rødpunktsigter kom på markedet i løbet af tresserne hvor svenske Aimpoint lancerede de første sigter med den røde prik i sigteplanet i stedet for trådkorset. Aimpoint er siden nærmest blevet synonymt med rødpunktsigter, og rødpunktsigter bliver af mange konsekvent kaldt Aimpoint, og med god grund, Aimpoint er i dag sammen med Leupold førende når det gælder både militære- og civile rødpunktsigter.

Aimpoint.
Lukkede “kikkert type” sigte.

Leupold.
Holografiske sigte.

Hvad er så et rødpunktsigte?

Rødpunktsigte er en fælles betegnelse for sigtemidler hvor man bruger en lysende prik eller hologram som reference punkt for sit skuds placering. Populært sagt har man skiftet trådkorset i sin kikkert ud med en rød prik.

Et rødpunktsigte virker ved at en lille laser diode lyser på en linse. På denne linse kan brugeren så se en lysende prik, eller på visse holografiske sigter, et lysende ”trådkors”

Man kan groft dele rødpunktsigter op i to grupper, lukkede(kikkert type) og åbne holografiske sigter.

Normalt er der ingen forstørrelse på et rødpunktsigte, det skyldes at rødpunktsigtet er designet til hurtige skud på korte hold. Til disse skud, vil forstørrelse ofte gøre det sværere at få et hurtigt sigtebillede. Der findes dog også rødpunktsigter med forstørrelse.

I lukkede sigter har man et rør, hvori linserne ligger. En dioden lyser på en linse, som kaster lyset tilbage til skytten (linsen virker som et halvgennemsigtigt spejl). I holografiske sigter han man kun en linse, dioden sidder her frit og lyser op på linsen.