Rødpunktsigter

Rødpunktsigter er igennem de seneste år blevet meget populære til sportsskydning, de har længe været brugt til IPSC skydninger, men er nu også godkendt i visse klasser under DGI skydning.

De første rødpunktsigter kom på markedet i løbet af tresserne hvor svenske Aimpoint lancerede de første sigter med den røde prik i sigteplanet i stedet for trådkorset. Aimpoint er siden nærmest blevet synonymt med rødpunktsigter, og rødpunktsigter bliver af mange konsekvent kaldt Aimpoint, og med god grund, Aimpoint er i dag sammen med Leupold førende når det gælder både militære- og civile rødpunktsigter.

Aimpoint.
Lukkede “kikkert type” sigte.

Leupold.
Holografiske sigte.

Hvad er så et rødpunktsigte?

Rødpunktsigte er en fælles betegnelse for sigtemidler hvor man bruger en lysende prik eller hologram som reference punkt for sit skuds placering. Populært sagt har man skiftet trådkorset i sin kikkert ud med en rød prik.

Et rødpunktsigte virker ved at en lille laser diode lyser på en linse. På denne linse kan brugeren så se en lysende prik, eller på visse holografiske sigter, et lysende ”trådkors”

Man kan groft dele rødpunktsigter op i to grupper, lukkede(kikkert type) og åbne holografiske sigter.

Normalt er der ingen forstørrelse på et rødpunktsigte, det skyldes at rødpunktsigtet er designet til hurtige skud på korte hold. Til disse skud, vil forstørrelse ofte gøre det sværere at få et hurtigt sigtebillede. Der findes dog også rødpunktsigter med forstørrelse.

I lukkede sigter har man et rør, hvori linserne ligger. En dioden lyser på en linse, som kaster lyset tilbage til skytten (linsen virker som et halvgennemsigtigt spejl). I holografiske sigter han man kun en linse, dioden sidder her frit og lyser op på linsen.

Montage

Rødpunkt sigter leveres med et hav af forskellige montager så det er vigtigt at være helt sikker på hvad man skal bruge og hvordan det kan monteres på ens våben. Vi rådgiver selvfølgelig gerne med dette.

Vi har en del rødpunkt sigter der leveres med picatinny montage og har man så en picatinny rail på våbnet så er det let. Vi har også enkelte sigter med montager relateret til specifikke våben mærker som fx. Blaser.

Gælder monteringen en pistol bliver det ofte lidt mere kompliceret. Vi kan skelne mellem 3 typer montering:

  • monteret i eksisterende udskæring til sigte fx. svalehale
  • monteret på våbenet med picatinny type rail
  • monteret i udskæring til rødpunkt

Der findes en del adaptere der vil kunne passe i eksisterende udskæringer til sigtemiddel. Her er det selvfølgelig nødvendigt at kende udskæringstypen.

Nogle pistoler fx. Pardini og S&W revolvere er der dedikerede picatinny rails der er lige til at montere.

Få råd og vejledning hos os om den rigtige løsning til dit våben.

Montering i fabriks udskæringer til rødpunkt fx. Glock MOS eller CZ optic ready skal der bruges en adapterplade. Adapterpladen er desvære ikke universal men passer kun til den specifikke pistol og det specifikke sigt. Det kan være vanskeligt at finde den rigtige kombination, men skal monteringen lykkes er det vigtigt. Igen rådgiver vi gerne og har under de sigter som vi har på lager skrevet nogle af de adapterplader der kan bruges i beskrivelsen.

Det er nok vanskeligt at få en komplet oversigt med her er et link til nok den bedste oversigt: