Aftræks tuning på pistoler & revolvere

I jagten på 10’ere, er aftrækket et af de vigtigste elementer på ens våben. Mange håndvåben bliver i dag leveret med aftræk der går så dårligt, at deres bruger vælger at få dem tunet. Og hvad får man så ud af det? Jo, for at få et aftræk går godt, skal det frem for alt gå jævnt, dvs. at når man trykker på aftrækkeren, må der ikke kunne mærkes nogen ujævnheder. Er der tale om et trykpunktsaftræk, skal aftrækket populært sagt føles som om, man knækker en glasstang. Det er de færreste våben man helt kan opnå dette på, men på mange kan man komme tæt på. Andre våben er konstrueret sådan at aftrækket er en lang glidende bevægelse uden noget markant punkt, f.eks. har Glock har en sådan konstruktion. Disse våben kan også forbedres efter brugerens ønsker.

Et andet punkt som kan være afgørende er vægten på aftrækket. Nogen pistoler er oprindelig udviklet til militært brug, og de er ofte forsynet med aftræk der går meget tungt, nogen op mod 3 kg. Det siger sig selv, at et sådan aftræk ikke egner sig til sportsskydning. Dette er også noget, man kan ændre på.

I det følgende kan du læse om tuning af forskellige kendte våbenmærker.

Colt revolverne bliver sjældent tunet. Det skyldes for det første, at de fra fabrikken går glimrende, og for det andet, at de aldrig har aldrig vundet stor indpas i de dynamiske discipliner.

Colterne kan dog komme til at gå bedre i DA (dobbelt-action) aftrækket, og ønsker man at bruge sin Colt til hurtigskydning, kan man vinde et par procent ved en god tuning.

Smith & Wesson revolvere er at opfatte som revolverenes 2011. Det er disse revolvere, der bliver brugt af de store revolverskytter som Jerry Miculek. Og det er ikke bare fordi de får penge for det. S&W ER de bedste revolvere, når det kommer til hurtigskydning. Dette skyldes dels deres grundkonstruktion, men også alle deres specialmodeller. Senest har deres 7- og 8-skuds revolvere taget det internationale revolver-miljø med storm.

Hvis de er så gode får man så noget ud af at tune dem? Ja, det gør man i høj grad. Udførelsen af aftrækkene fra fabrikkens side, specielt i de senere modeller, lader noget tilbage at ønske. Her kan man komme langt med en tuning.

Tuninger på S&W er mangfoldige, lige fra den enkle overgang af de indre dele og honing af disse til det helt extreme, hvor man ombygger aftrækket til udelukkende at være til dobbelt-action med længere hanevandring og ultra glat gang.

CZ pistoler er de senere år blevet markant bedre, og behovet for tuning af aftrækket er derfor også faldet. Men derfor vælger de fleste skytter alligevel at udnytte hele pistolens potentiale ved at få den tunet.

Ved en almindelig tuning af CZ, bliver anlægsfladerne honet så aftrækket går rent, og vinklerne bliver tilpasset så vægten kommer ned på omkring 1400 gram på single-action aftrækket. Skyder man produktion IPSC med sin CZ, kan det være en stor fordel også at få tunet dobbelt-action aftrækket. Læser man produktion reglerne, er dette ikke lovligt. Men generelt skal man kigge langt efter pistoler i produktion klassen, som ikke er tunet, hvilket primært skyldes, at det ikke kan kontrolleres. Det er også er grunden til, at der arbejdes på at tilpasse reglerne, så det bliver lovligt så længe der bruges originale dele –  inden for nogen endnu ikke fastsat vægtgrænser.

Glock pistoler er berømte for deres ”vandpistol” aftræk. Det kan være svært for skytter, der er vant til et almindeligt aftræk, at omstille sig til den form for aftræk.

Det er ikke muligt at lave en Glock om, så den får et aftræk, som det man kender fra std. single action pistol, men det er muligt at få det til at gå mere jævnt. Ønsker man at bruge sin Glock til hurtigskydning, kan der være en hel del at hente på reset og overtravel funktionerne.

Colt pistolen er sammen med High-Power pistolen faderen til næsten alle moderne pistoler, og der findes ikke nogen anden pistol der er udviklet så mange dimser og dippedutter til som til Colten.

Det er også her våbensmeden rigtig kan kæle for aftrækket. En Colt konstruktion giver stor mulighed for at variere aftræks karakteristikken efter brugerens ønske. Kort sagt, så er det kun fantasien der sætter grænser for, hvad der kan opnås med en 1911/2011 konstruktion.

Beretta & Taurus pistoler disse pistoler er udviklet til militært brug, og har et aftræk der bærer præg heraf. Det gode ved disse pistoler er, at materialerne er gode, hvilket muliggør meget små indgreb der giver gode aftræks-karakteristika.