Skæftetilpasning

Det er almindeligt kendt at det er geværet der skyder, men skæftet der rammer. Jeg vil nok mene at der er skytten der rammer, men at man kan gøre det nemmere eller sværere for ham.
Skæftet har meget at sige når det drejer sig om at ramme med et haglgevær, men et veltilpasset skæfte er ikke ensbetydende med at ramme med garanti.
Dog er der nogen forudsætninger der kan gøre det nemmere at opnå en fornuftigt træfprocent.

Skæftelængde

Længden på skæftet skal for det første være passende. Der er mange måder at måle dette på, oftest med udspring i skyttens anatomi, dvs. længde på arme, højde og længde på hals. Det kan også være et godt udgangspunkt, men man bør også tage skyttens bevægelsesmønster med i sine overvejelser.
Mange skytter har startet deres karriere med hvad der efter anatomiske forehold ville betegnes som for korte skæfter. Disse skytter kommer ikke nødvendigvis til at skyde bedre med et korekt tilpasset skæfte. Skyttens erfaring er også noget man bør have med i sine overvejelser, når man opmåler skæfte for ham/hende.

Eksempel på 55mm forlængning i træ.

2cm forlængning i bakelit.

Forlængning af riffel med rekylabsorberende bagkappe.

Skæftebukninger

Skæftebukninger foregår hos os i en specialbygget skæftebukker, der benytter 3 forskellige olie-temperaturer. Ved denne metode minimerer man risikoen for at få misfarvninger omkring kolbehalsen, hvilket dog stadig kan forekomme – om end meget sjældent.
Alle skæfter kan bukkes, men nogen har en tendens til at rette sig ud igen. Dette ses oftest på O/U våben, der har en gennemgående bolt i skæftes længderetning. Træets hukommelses-effekt kan dog modvirkes ved at foretage mange opvarmninger af skæftet. Derfor kan det forekomme, at en skæftebukning tager op mod 10 dage. S/S våben uden gennemgående bolt, er ofte meget nemmere at bukke, og er derfor også hurtigere færdige.

Det er i de seneste år blevet meget moderne at få bukket sit skæfte 2-3mm den ene eller den anden vej. Tilpasninger som disse, undgår jeg gerne at indgå en rådgivning omkring, da de ofte har større psykologisk – end egentlig praktisk betydning.
Knækkede skæfter i forbindelse med bukning, har jeg hørt om, men aldrig selv set, og det på trods af at jeg har fortaget over 400 bukninger i løbet af min karierre. Min opfattelse er, at knækkede skæfter kun forekommer hvis man ikke stopper bukningen i tide, eller hvis der er fejl i træet som ikke opdages i tide.

Pålæg
Nogen gange møder man skytter som ønsker pålæg på den øverste del af skæftet – nogen gange op til til 2-3 cm. Medmindre der er tale om at geværet skal bruges til trap, så er disse tilpasninger ofte en kompensation for et fejlagtig anslag til skulderen.

Justerbar kindpude

Mange skytter vælger at få lavet deres skæfte om så kindpuden bliver justerbar. Det var før i tiden primært noget vi gjorde på rifler, men er de senere år blevet yderst populært på haglvåben også.

Pris for justerbar kindpude i træskæfte, som nedenstående. Kr. 3.499,-