Browning 725 er uden tvivl den største nyhed inden for haglvåben siden B25eren i 1926.
725eren er basalt set bygget på B25 konceptet, men redesignet på flere områder. De nye muligheder som moderne CNC fremstilling og forbedrede materialer har givet, har gjort det muligt at fremstille, hvad mange vil kalde en forbedret udgave af B25 haglbøssen. Det er noget af et postulat. Så lad os bare kort ridse op hvilke forandringer der er gjort. Så vil jeg lade det være op til læseren om det er forbedringer.

Baskylen.

Hele baskylen på Browning 725 er gjort slankere, end sin forgænger.
Det giver en formidabel balance og giver hele bøssen et slankere indtryk.
Se eventuelt video om den tekniske opbygning af 725.

Chokes

Siden chokens fremkomst har et argument imod de udskiftelige chokes været, at de sætter sig fast. Hvert år omkring sæsonstart har vi, på værkstedet, jægere der kommer med chokes der har sat sig fast. Oftest er der tale om forkert (for hård) montering. Eller manglende vedligehold. Det problem er løst på 725eren ved at montere en tætningsring i bunden af choken, som forhindre gas og krudtslam i at komme frem til gevindet og låse den fast.

Choken er desuden forlænget for at give en mere jævn overgang og bedre skudbillede. Sidstnævnte vil jeg ikke garantere, eller kan dokumentere effekten af. Der er konstant nye og revolutionerende chokes på markedet der påstår netop at give endnu bedre skudbilleder.
Men nu har 725eren været på markedet i nogen år, og jeg har aldrig set en hvor choken ikke kunne udtages med den medfølgende nøgle. Det er i min verden en stor forbedring i forhold til de traditionelle chokes.

Aftræk.

Der har kun de seneste år været fokus på aftrækket på haglbøsser. Før var det ikke et parameter man gik videre meget op i på haglvåben. Det har ændret sig, og på 725eren mærker man en klar forbedring i forhold til tidligere modeller.
Aftrækker går rent og med meget kort bevægelse. For at sige det ligeud, så er der en del riffelproducenter der bør blive misundelige på Brownings 725s aftræk.

Ud over at aftrækket går rent, har man også ændret konstruktionen, således at man nu er uafhængig af rekylen for at kunne skyde andet skud. Det kan for den enkelte forbruger virke ligegyldigt. Men dels kan man stadig skyde andet skud hvis man skulle have en defekt patron i første løb.
Dels ved man som bøssemager, hvor ofte skytter med enten lav kropsvægt eller dårlig montering har problemer med rekylstyrede omskifter systemer. Den fejl er nu helt elimineret.

Skæftet.

Til alle 725 modellerne kan man få forskellige tykkelser bagkapper, og har man meget lange arme kan man oven i købet få mellemlæg. Skidt for bøssemageren, men godt for skytterne.
På 725 sport modellerne, har skæftet desuden en håndudfyldning også kaldet Wundhammerswelle. Noget der ellers mest er kendt fra rifler. På 725eren giver det en fantastisk ergonomi. Specielt for skytter med store hænder.
En 725 griber man ikke om. Den tager man på.