Hagl Ammunition

Hos Vaabensmeden.dk har vi et af landets største udvalg af ammunition til jagt og træning. Desværre  tillader tiden os ikke at lægge alt på denne side.

Skulle du ikke finde hvad du søger så kik forbi butikken eller kontakt os på tlf. 38102403 eller på mail: [email protected]

Skal du skyde med miljø venlige haglpatroner i år? Vi har lige fået vores leverance af Bornaghi 32g miljø haglpatroner. Se videoen for mere info.

Kort om valg af hagl ammunition til jagt.

At vælge sin hagl ammunition er mindst lige så vigtigt som at vælge riffel ammunition.

Test din ammunition.

Man bør altid teste ammunition i netop sin bøsse, for at se om den sætter et godt skudbillede. Det gøres relativt nemt med en rulle engangs papirdug, fra det lokale supermarked. Skær/klip det i stykker på ca. 1x1m. Og lav et ophæng til at hænge dem på. En palle er rigtig god, men et simpelt bræt, kan også gøre det.

Gå så ud på den relevante afstand, typisk 25-35m. Skyd kun et skud på hvert stykke papir og skiv på papiret hvilken patron, løb, choke og våben der er skudt med. Man kan hurtigt blive forvirret når man har skudt 10-20 kombinationer.

Et godt skudbillede er jævnt uden store koncentrationer af hagl eller “huller” i sværmen. NB. hullerne i haglsværmen vil svinge alt efter afstand og antal hagl.

En tommelfinger regel er at man ikke må kunne finde et “hul” hvor ens håndflade ikke bliver ramt. Har man det bør man gøre et af følgende:

  1.     Skifte patron til en der skyder mere jævnt.
  2.     Øge haglmængden
  3.     Sænke afstanden.
  4.     Vælg en hårdere trangboring (Husk ALDRIG hårdere end 1/2 til stål)

Afpas din hagl størrelse til dit vildt.

Alt for mange jægere bruger idag for små hagl. Det skyldes sandsynligvis gammel tradition fra da vi alle skød med bly. Den højere massefylde gjorde nemlig at man kunne nøjes med mindre hagl. Men den lavere massefylde på stål gør at man bør gå 2 hagl numre op.

Vores anbefalinger er som følger:

Stort vildt f.eks Råvildt / Gæs- 1-3 Hagl.

Mellem størrelse vildt f.eks Fasan / Ænder 3-4 Hagl.

Mindre fuglevildt F.eks Duer 4-5 Hagl.

Der vil være variationer over dette. F.eks hvis man skyder med MEGET hurtige magnum patroner, vil man kunne gå en haglstørrelse ned. Men husk nu at det handler ikke kun om at ramme fuglen, den skal også dø af skuddet hurtigst muligt.

Knæk&Bræk

Kristian H Petersen